Home > gentech, nieuws > Frans moratorium op bt-mais officieel.

Frans moratorium op bt-mais officieel.

woensdag 13 februari, 2008 Plaats een reactie Go to comments

Frankrijk heeft op zaterdag 9 februari officieel een verbod ingesteld op de teelt van de bt-mais MON810. Met het verbod op de mais van VS-agrogigant Monsanto sluit Frankrijk zich aan bij Oostenrijk, Polen, Hongarije en Griekenland. Milieuorganisaties en kritische boeren zijn blij, gangbare maistelers en Monsanto boos.

Franse experts gaven in januari te kennen dat er nog steeds ernstige twijfel bestond over de veiligheid van het gewas. Milieuorganisaties protesteren al jaren tegen het feit dat MON810 geteeld mocht worden op grond van dezelfde twijfels. De maisvarieteit was in 1998 toegelaten onder verouderde criteria. Een door de Franse regering in het leven geroepen commissie van wetenschappers, boeren, politici en maatschappelijke organisaties concludeerde in januari dat er nieuw bewijs was van negatieve impact van de mais op de biodiversiteit.

Uit recente opiniepeilingen kwam naar voren dat tweederde van de Franse consumenten geen gentecheten op hun bord wil. 77% is voorstander van een Frans moratorium op de mais.

De conclusie van de deskundigencommissie en de uitkomsten van het opinieonderzoek hebben bijgedragen aan het besluit van de regering het verbod officieel in te stellen met een beroep op EU-wetgeving gebaseerd op het voorzorgsprincipe. De EU heeft nu 60 dagen om een besluit te nemen of het Frans verbod toegestaan is.
De moratoria in vier EU-lidstaten op dit gentechgewas zijn niet onomstreden omdat het commercieel verbouwd mag worden binnen de EU. De EU-goedkeuring van MON810 moet echter opnieuw beoordeeld worden omdat de toelating liep tot april 2007. Het Franse moratorium duurt in ieder geval tot deze ‘herkeuring’. In de praktijk betekent dit dat er in 2008 geen bt-mais geteeld kan worden in het land.

Milieuorganisaties Friends of the Earth Europe en Greenpeace en kritische boeren onder leiding van Jose Bove reageerden verheugd. Het moratorium werd verwelkomd als de vrucht van 10 jaar strijd tegen genetische manipulatie. Bove ging eerder met 15 collega-boeren in hongerstaking over de kwestie.

Monsanto en maistelers in Zuid-frankrijk zijn woedend. Monsanto verklaarde dat de verbod “geen enkele wetenschappelijke basis” heeft. In het Agrarisch Dagblad beweert de Belgische wetenschapper Marc van Montagu hetzelfde. Monsanto en ook de Franse vereniging van maistelers AGPM overwegen de beslissing juridisch aan te vechten.

Vorig jaar bestreek het gewas in Frankrijk een oppervlak van 22.000ha. 80 Procent daarvan staat in het grensgebied met Spanje, waar deze mais ook veel wordt verbouwd. Een boerenleider in deze regio, Dominique Barrau, vindt dat de boeren nu de dupe worden van de ban omdat ze niet zullen kunnen concurreren met de bt-maistelers over de grens. Zonder het verbod was de teelt van gentechmais in Frankrijk gegroeid tot 100.000, volgens de AGPM.

Overige bronnen:
AFP: French GM ban infuriates farmers, delights environmentalists

Reuters: French experts say doubts remain on GMO risks

Reactie Monsato.fr

Advertenties
Categorieën:gentech, nieuws
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: