Home > gentech > Weet wat u eet !!

Weet wat u eet !!

zaterdag 17 november, 2012 Plaats een reactie Go to comments

Weet wat U eet !!

Deze site heeft de bedoeling om mensen te waarschuwen, om mensen na te laten denken over het geen er om ons heen gebeurt. Deze site heeft als doel om mensen zoals jij en ik , dieper na te laten denken over wat jij en ik gewoon zonder argwaan in onze mond steken, en helemaal als daar ook nog eens smakelijk eten bij gezegd wordt ! Want is dit wel zo smakelijk ?? Graag wil ik jullie wijzen wat er gebeurt als je gewoon een boterham eet, en dan bedoel ik dus met een brood wat je koopt bij de plaatselijke supermarkt of bij de warme bakker. Dit artikel kwam tot stand na het lezen van onderstaand artikel, hierop volgt mijn mening en ik hoop na het lezen van mijn artikel ook het uwe !!

Europese Unie keurt GGO-maïs goed

Na een aanslepende procedure heeft de Europese Unie de genetisch gewijzigde maïsvariant MIR162 goedgekeurd.

© epa.
De Europese Commissie geeft toestemming om MIR162 voortaan in te voeren en te verwerken in de EU en te gebruiken in voedsel en in dierenvoeder. De maïsvariant, die ontwikkeld is door het Zwitserse bedrijf Syngenta, is bestand tegen bepaalde rupsen.

Lange procedure
De procedure sleepte jarenlang aan. Eind vorige maand was de commissie eindelijk klaar om MIR162 goed te keuren, maar toen dook de beruchte Franse rattenstudie op. Wetenschapper Gilles-Eric Séralini kwam daarin tot de conclusie dat ratten die met andere GGO-maïs gevoed waren, grote afwijkingen ontwikkelden. Die studie kreeg inmiddels veel wetenschappelijke kritiek.

Toch is de huidige goedkeuring controversieel, omdat ze amper een week na het ontslag van EU-commissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming John Dalli volgt, die beticht wordt van fraude. Organisaties hadden de commissie opgeroepen geen belangrijke beslissingen te nemen tot er een nieuwe commissaris was aangesteld die zich terdege kon informeren.
Studie wijst het volgende uit :
De Europese Commissie wil een onderzoek naar genetisch gemodificeerde maïs. Uit een vorige week gepubliceerde studie blijkt dat ratten die werden gevoed met genetisch gemodificeerde mais twee keer vaker kans hadden op tumoren dan ratten die organische maïs kregen. Bovendien zouden de ratten ook aanzienlijk vaker lever- en nierschade oplopen.

© reuters.
Onderzoeker Gilles-Eric Seralini van de universiteit van Caen spreekt het Europese Parlement toe.
De conclusies komen uit het boek  ‘Iedereen proefkonijn’ van Gilles-Eric Séralini, professor moleculaire biologie aan de universiteit van Caen. Vorige week publiceerden zowel het Franse tijdschrift Le Nouvel Observateur als het vakblad Food and Chemical Toxicology de resultaten van het onderzoek.

Volgens Séralini veegt de studie de vloer aan met een officiële waarheid dat genetisch gemodificeerde maïs onschadelijk is. “Zelfs in kleine doses blijkt de onderzochte genetisch gemanipuleerde maïs zwaar giftig en vaak dodelijk te zijn voor de ratten. De maïs is zelfs zo gevaarlijk dat als het om een medicijn zou gaan, het gebruik ervan onmiddellijk gestaakt zou worden in afwachting van nieuw onderzoek. Het is echter dezelfde maïs die we op ons bord vinden, via vlees, eieren en melk.”

De onderzoekers, onder leiding van Gilles-Eric Séralini, deelden 200 ratten – 100 vrouwelijke en 100 mannelijke – in verschillende groepen van telkens tien dieren op. Sommige kregen genetisch gemodificeerde mais te eten van zadenlaverancier Monsanto. Die maïs is resistent tegen onkruidverdelger Roundup waarmee een gedeelte van de planten was behandeld.
Andere ratten kregen onbehandelde gewone mais en variabele dosissen Roundup in hun drinkwater, waarbij de laagste concentratie volgens de onderzoekers ook in drinkwater voorkomt. Een controlegroep kreeg gewone mais en gewoon water voorgeschoteld.

Volgens de onderzoekers is het onderzoek waardevoller dan andere studies omdat het experiment twee jaar duurde, de normale levensduur van een rat. Eerdere studies en de wettelijk verplichte proeven die de biotechbedrijven moeten uitvoeren duren standaard 90 dagen.

De ratten die transgene mais te eten kregen, stierven vaker voortijdig. Dat was voor 50 procent van de mannelijke en 70 procent van de vrouwelijke ratten het geval, terwijl het in de controlegroep maar om 30 en 20 procent van de dieren ging.

Sceptisch
Experts noemen de studie controversieel omdat niet van alle ratten is vastgelegd hoeveel ze aten en wat de groeicurve was. Dat kunnen ook factoren zijn die van invloed zijn op de ontwikkeling van tumoren. Bovendien is voor het experiment gebruik gemaakt van een soort rat die sowieso snel tumoren ontwikkelt.

Volgens Tom Sanders, hoofd voedingswetenschappelijk onderzoek bij King’s College in Londen zijn de gehanteerde statistische methodes onconventioneel en eerder ‘statistisch gevis’ dan wetenschap.

Mark Tester, onderzoeker en professor bij het Australische Centrum ‘Plant Functional Genomics’ aan de universiteit van Adelaide, vraagt zich af waarom de uitkomsten van het onderzoek niet bij eerdere studies naar voren zijn gekomen. “Als de effecten werkelijk zo relevant zijn voor voor mensen, waarom vallen de Noord-Amerikanen dan niet bij bosjes neer? Daar zitten genetisch gemodificeerde gewassen al jaren in de voedselketen.”

Volgens Thomas Helscher, woordvoerder van Monsanto, wereld’s grootste leverancier van genetisch gemodificeerde maïs en producent van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup, zal het bedrijf de studie grondig bestuderen. “Maar”, voegde hij eraan toe, “al meer dan honderd voedselstudies bevestigen voortdurend dat genetisch gemodificeerde maïs veilig is”.
En ik heb nog even een foto gevonden hoe zo’n rat eruit ziet naar de behandeling met het toedienen van het manipuleerde maïs. Word jullie trek in een “gezonde boterham “ ook al wat minder ??

Conclusie van ondergetekende : Haal veilig je broodmix bij een Reformzaak, wel wat duurder maar je weet zeker dat je geen gemanipuleerde maïs eet !! Haal de broodbakmachine weer uit het stof of schaf er een aan voor ongeveer € 20.- te koop op Marktplaats of via kennissen . Paar jaar geleden was het bakken van eigen brood een hype, velen van jullie hebben zo’n machine in huis. En wat zijn de gevolgen als je door gaat met het eten van “gemakkelijk en gezond brood “ ?? Die zijn niet te overzien !!! Bedankt maar weer onze overheid, dit maal wegens het vergiftigen van de burgers die ter goede trouw iedere dag hun boterhammetje eten !!

Bron: Markus HvK en Ben Haagse


Advertenties
Categorieën:gentech
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: